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Dear Dr. Tudor: 

Martin J. Huelsmann 
Chairman 

Cary w. Gillis 
Vice Chairman 

Robert E. Spurlin 
commissioner 

Receipt of your letter of November 26, 2001 concerning the installation of fire 
hydrants in certain subdivisions in Madison County, Kentucky is acknowledged. 
apologize for the delay in responding. 

In your letter, you present the following question: Do the Public Service 
Commission's regulations permit a water utility to install a hydrant for the purpose of 
refilling fire tanker trucks where only a four-inch water main serves the proposed 
hydrant? 

Administrative Regulation 807 KAR 5:066, Section 1 0(2)(b) provides that a utility 
may install fire hydrants only if "a professional engineer with a Kentucky registration has 
certified that the system can provide a minimum fire flow of 250 gallons per minute" and 
"[t]he system supporting this flow has the capability of providing this flow for a period of 
not less than two (2) hours plus consumption at the maximum daily rate." 

Commission Staff is of the opinion that a four-inch water main generally cannot 
provide the minimum flow that Administrative Regulation 807 KAR 5:066, Section 
1 0(2)(b) requires and therefore should not serve a fire hydrant. Several leading 
authorities endorse this position. See, e.g., Great Lakes Upper Mississippi River Board 
of State Public Health and Environmental Managers, Recommended Standards for 
Water Works §8.1.2 (1997) ("The minimum size of water main for providing fire 
protection and serving fire hydrants shall be six-inch diameter.") 

While Commission regulations prohibit the placement of a fire hydrant on a four­
inch water main, they permit flushing or blowoff assemblies to be placed on four-inch 
water mains. If appropriate measures are taken to guard against cross-contamination 
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and negative pressures, flushing or blowoff assemblies may be used for the limited 
purpose that you propose in your letter. Because such assemblies closely resemble 
fire hydrants, Commission Staff is of the opinion that the water utility and local fire 
departments should take reasonable measures to inform the public and the insurance 
community of the limitations of these assemblies. Without such measures, the public 
and the insurance community are likely to be lulled into a false sense of security by the 
presence of these assemblies. 

This letter represents Commission Staffs interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Questions 
concerning this opinion should be directed to Gerald Wuetcher, Assistant General 
Qounsel, at {502) 564-3940, Extension 259. 

Sincerely, 

Thomas M. Dorman 
Executive Director 


